Célalkotás legnagyobb problémája

Rengeteg könyv, videó, tanfolyam áll rendelkezésre, ami mind abban segít, hogyan találd meg a legmodernebb, legjobb, leggyorsabb, legpontosabb és végül is a legalapvetőbb eszközöket, amik a sikerre vezetnek, már ha, amit akarsz, az tényleg az, amit el akarsz érni. Honnan tudod, hogy nem azokat a dolgokat teszed, amiket mindig is akartál?

hustle-and-bustle-1738072_1920

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Már rengetegszer próbáltam megtalálni és azokat a dolgokat csinálni, amiket imádok vagy legalábbis szeretek csinálni. Közben elkezdtem olvasni Napoleon Hill Gondolkodj és gazdagodj című könyvét, hogy még sikeresebbé váljak. Ez egyébként egy nagyszerű könyv, de nagyon sokáig nem tudtam túljutni az első fejezeten. Ez ugyanis akkor történt, amikor elérkeztem a siker első titkához: “A siker kiinduló pontja egy égő vágy valamely határozott cél eléréséhez.” De mi történik akkor, ha nem tudod mi az, mert a válaszok úgy tűnnek, mintha valaki más válaszai lennének, az álmok valaki más álmai, a célok valaki más céljai, a jövőképek pedig valaki más jövőképei lennének. Amikor úgy érzed, nagyszerű célok vannak előtted, de egy kicsit távol állnak tőled, persze nagyszerűek, de mégis valami nincs rendben. Valami hiányzik.

Természetesen közülünk is nagyon sokan pontosan tudják, hogy mit akarnak csinálni és egyáltalán nem félnek elérni az általuk kitűzött célokat, akkor bátran olvass tovább. Viszont, ha te azon kevésbé szerencsések közé tartozol, akiknek még meg kell találniuk a vágyukat, akkor bátran olvass tovább! 🙂

 

A kis idegesítő hang története

 

Biztos vagyok benne, hogy már mindenki tapasztalta, hogy néha megjelenik egy kis hang a fejünkben és beszél. Sosem ítélkezik és sosem lesz mérges. Például, amikor venni akarsz valamit, mondjuk új cipőket és tudod, hogy egy hasonló pár cipőd már van, mégis meg akarod venni őket csak mert… és akkor a kis hang a fejedben hirtelen előugrik és nemet mond. Természetesen megveszed a cipőket és egy hónapon belül vagy még annyi sem vissza is viszed, mert annyira kényelmetlen vagy van valamilyen másik hibája, amit korábban nem vettél észre.

Ismerős ez a helyzet? Igen, az a kis hang a fejedben a bölcsességed volt, és a másik, amelyik meg akarta venni és ezért minden okot felhozott, hogy miért kell megvenni, az egód. Feladtam számolni, hogy hányszor követtem el ezt én is, mielőtt rájöttem, hogy sokkal jobb, ha a halk szavú bölcsességemre (vagy lelkemre) hallgatok. Amikor sor kerül egy állás elfogadására, egy új üzlet létrehozására vagy a legjobb ruha kiválasztására a partira, nem egy utolsó ötlet arra a kis hangra hallgatni.

journey-1130732_1920

Image by Dariusz Sankowski from Pixabay

Miért nem hallgatunk?

 

Jellemzően azért, mert úgy gondoljuk, hogy hülyeségeket beszél, vagy azt hisszük, hogy a képzeletünk szülötte, vagy egyszerűen csak figyelmen kívül hagyjuk, mert mi úgyis jobban tudjuk. Tapasztalatom szerint ez az utóbbi az elsődleges oka a rossz döntéseknek, hiszen ez a gondolat nem enged másik véleményt vagy megoldást, még jobbat sem, hogy átfusson az agyunkon. Ha jobban tudjuk, akkor már meg is állítottuk magunkat attól, hogy új dolgokat tanuljunk és fejlődjünk, hogy mindig egy kicsit napról napra jobbá váljunk.

(Ha mi jobban tudjuk ez azt is jelentheti, hogy van néhány bizonytalanság, ami a háttérben dolgozik, de ez egy másik poszt témája.)

 

A pozitív oldala pedig, amikor végre felismerjük, hogy mit is akarunk, ez a kis hang meg tudja erősíteni a választásunk helyességét és ezzel egy hatalmas biztonságérzetet tud adni. Ez az a dolog, amiben sikeresek lehetünk könnyedén. És mindent egybevetve ez még mindig a mi döntésünk, hogy végigmegyünk-e azon az úton vagy sem.

 

Hagy meséljek el egy sztorit, mert 2019 előtt én sem igazán figyeltem erre a hangra. Eldöntöttem, hogy veszek egy lakást. Tudtam, hogy szükségem van egyre, de nem voltam túlzottan elragadtatva az ötlettől… még több munka, hurrá! Januárban találtam pár lakást elfogadható áron és elhatároztam, hogy megnézem őket. Három lakás volt. Éppen mielőtt elindultam, hogy megnézzem az első lakást, hirtelen ott termett egy gondolat: “Megyek és megnézem a lakásom”. Ez vajon honnan jött? Még abban sem voltam biztos, hogy egyáltalán akarok lakást venni vagy sem, így egy kicsit meglepve éreztem magam, de utána: “ok, akkor játszok egyet és megnézem, hogy ez tényleg az én lakásom-e”. Így is tettem és 3 hónap múlva az a lakás az enyém lett.

“Persze, hogy tudtam… csak nem sejtettem!” – Sylvester Stallone, Oscar

Hogyan találd meg az “égő vágyad”?

 

Manapság rengeteg módszer áll rendelkezésre, hogy megtaláld a vágyad és azt a jövőképet, amit vele együtt elérhetsz. Összeszedtem párat, remélve, hogy lesznek közöttük olyanok, amiket szívesen kipróbálnál:

 • Vonulj el pár üres oldal és egy jól fogó toll társaságában és szánj magadra 1-2 órát.
  • Szabad írás-gyakorlat: tedd fel magadnak a kérdést, hogy mire vágysz a legjobban? Mi az, amivel szeretnéd kiteljesíteni az életed?Írj le mindent, ami az eszedbe jut. Természetesen, először a válaszaid valószínűleg az egódból fognak jönni, de ahogy egyre inkább belejössz és már nem próbálod meg irányítani a gondolataidat, végül a válaszod is  megérkezik. Az agyunk nagyon okos, ott csücsül csendesen és várakozik, hogy kapjon egy kérdést, majd keményen dolgozik a válaszon úgy, hogy mi ezt észre sem vesszük, de egyszer csak, teljesen váratlanul megadja a választ. Ha elsőre nem működik, semmi probléma, minden egyes gyakorlással egyre jobbá válsz.
  • Személyiség teszt: https://www.16personalities.com/hu/ingyenes-szem%C3%A9lyis%C3%A9gteszt
  • Ikigai: ez egy japán módszer, hogy jobban megismerd magad és, hogy felfedezd mi az, ami tényleg boldoggá tesz. Így egyszerűbb megtalálni a megfelelő hivatást, bár lehet, hogy a megfelelő ruhát vagy autót nem fogod így megtalálni.
  • Jon és Missy Butcher Lifebook-ja. (angol) Azt hallottam, hogy az egész életed megtudod vele tervezni, hogy az élet minden területén sikeres lehess és remélhetőleg, jövőre én is részt tudok venni a tréningjükön.
  • Félelem-teszt: ismét ragadj tollat és papírt, és írd le azokat a dolgokat, amiktől a legjobban félsz. Jellemzően azoktól a dolgoktól félünk a legjobban, amik sokat jelentenek vagy jelentenének számunkra, egyszerűen azért, mert “mi van, ha elszúrom?” 

 • Meditálni mindig jó: ez egy nagyszerű segítség, hogy meglásd a gondolataidat annak, amik valójában: jövő, menő, lebegő dolgok, de mi döntjük el, hogy elengedjük, megragadjuk vagy hagyjuk őket szállni és megfigyeljük őket. Nagyon sok különböző meditációs gyakorlat van, amikkel megtanulhatod lecsendesíteni az elméd és mélyebbre menni a tudatalattidban vagy épp ellenkezőleg, hogyan tudsz egy felsőbb hatalomtól útbaigazítást kérni, mint például Istentől, az univerzumtól vagy bármilyen lénytől, amiben hiszel:
  • A Mindvalley nagyon jó tréningeket ajánl, de persze angolul, ilyen például:
   1. Jeffrey Allen Duality programja
   2. Michael Beckwithnek a Life Visioning-je (a könyv magyarul is megjelent)
  • Meditációs csoportok segíteni tudnak abban, hogy elindulj és haladj az utadon,
  • Médiumok, látók: ők is több eszközzel dolgoznak, hogy segíteni tudjanak neked.

 

Remélem, tudtam segíteni, hogy kicsit jobban megismerd önmagad és az eljövendő új évben olyan új célokat tudsz magadnak adni, amelyeket érdemes megvalósítanod.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s