Az új évben, megígérem, hogy…

Nem iszok többet – talán csak egy kicsit -, leteszem a cigarettát, lefogyok és naponta fogok tornázni, vagy korábban fogok lefeküdni. Ezek közül esetleg van olyan, amelyik ismerősen hangzik? Megpróbáltad ezeket betartani hosszabb ideig mint egy hét? Újévi fogadalmat tenni lehet szórakoztató vagy egyenesen idegesítő, néhányan komolyan veszik, mások nem. És még ha meg is próbáljuk a tőlünk telhető legtöbbet megtenni, hogy betartsuk az ígéretünket így vagy úgy, de elég hamar tudunk találni pár kifogást, hogy ne kelljen végigcsinálni a beígért változtatásokat.

new-years-eve-4664930_1920
Image by Gerhard Gellinger from Pixabay

Egy új év és vele együtt egy új kezdet is hamarosan elérkezik, ezért ez lehet a legmegfelelőbb pillanat arra, hogy megválaszoljunk olyan kérdéseket mint például “hogyan tehetem 2020-at az idei évnél jobbá?” “Hogyan akarok élni a következő évtizedben?”

Őszintén szólva ezek a fajta ígéretek és fogadalmak sosem működtek nálam, de biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan brillíroznak, amikor el akarnak érni egyes célokat. Viszont azoknak, akik küzdenek ezekért mint én, elmondom, hogy mire jöttem rá. Az egyes, egyedi célok nem elegendőek és nem elég erősek, hogy megóvjanak attól, hogy visszatérjünk a régi szokásainkhoz. Látnunk kell a nagyobb képet, hogy ezeket a kisebb célokat össze tudjuk rakni, mert azok a célok addig csak lógnak a levegőben anélkül, hogy bármi is megtartaná őket. Ilyen megtartó erő lehet egy jövőkép. Ezt úgy lehetne elképzelni, mint egy puzzle darabjait. Ha nem látod az egész képet, akkor sokkal nehezebb összerakni.

glass-ball-1754432_1920
Image by Thomas B. from Pixabay

Miért van szükségünk jövőképre? 

Először úgy gondoltam, hogy a jövőkép kreálás azoknak szól, akik nagyot álmodnak és nagy célokat állítanak maguk elé, akik egyszerűen sok pénzt akarnak keresni és a világot egy jobb hellyé tenni. De tévedtem. Mindenkinek szüksége van egy jövőképre, és természetesen ez változhat idővel, ahogy egyre jobbá válunk és jobban megismerjük önmagunk, újra tudjuk gondolni ezt az előrevetített jövőt.

Mi a jövőkép? A WikiSzótár szerint “határozott elgondolás, előre igaznak tartott elképzelés, tevékenység egy későbbi állapotról, eredményekről, amelyeknek az eléréséért tevékenykedni fogsz”. Egy jövőkép ösztönözhet, hogy jobbá válj, motiválhat, hogy végigvidd a dolgokat és amíg benne vagy a folyamatban nyugodtan élvezheted azt, hiszen nem kell agyalnod azon, hogy mi legyen a következő lépés. 

Vegyük Átlagos Jóska mintáját. Ő egy kedves fiú, de problémái vannak a pártalálásban és megszerezni azt a munkát, amit akar. Emellett sajnos a mérleg is átlag feletti számokat mutat. Látva ezeket a célokat, eldönti, hogy az élete minden területén jobbá válik, hogy végre azt az életet élhesse, amit mindig is akart. A határidő pedig mostantól számítva 3 év. Ez az időintervallum nem túl hosszú és nem túl rövid, elegendő időt hagy arra, hogy kialakítsa a számára tökéletes életmódot. Mit gondolsz, képes lesz megváltoztatni az életét? Természetesen, át tudja alakítani a napi rutinját, szokásait, új készségeket tud tanulni, ki tud jönni a komfortzónájából és új gondolkodás módot tud elsajátítani. Ez pedig már egy sokkal jobb életet tud neki biztosítani.

Megváltoztatni az életünket lehet ijesztő és izgalmas is. Egyenként, apró lépésekben haladva változz. Nem kell kifacsarni magunkat a céljainkért, különösen, ha nincs mögöttük egy nagyobb ötlet, akkor mi értelme van? Akkor találjuk meg azt a jövőképet, amiért érdemes tenni!

 

Mi lenne, ha csinálnánk egy kis gyakorlatot?

Semmi komolyra nem kell gondolni, csak képzeld el magad 3 év múlva. Ne gondolkozz rajta, mert csak összetörik az álmot és korlátoznak, mert azt az álmot, amit meg akarsz valósítani, valószínűleg a jelenlegi gondolkodás módodon kívül található. Frissíteni kell azt is. Csak használd a képzelőerőd és figyelj:

 • Hol vagy?
 • Milyen ruhákat viselsz?
 • Milyen évszak van?
 • Mi a foglalkozásod?
 • Abban a pillanatban épp mit csinálsz?
 • Hogy érzed magad?
 • Helyénvalónak tűnik ez a jövőkép? Ez az, ahogyan élni szeretnél a jövőben?

Általában, ami először eszedbe jut, az az a helyes. Ha olvastad az előző posztomat, akkor már tudod, hogy ott van az a kis hang a fejedben, ismét arra kellene figyelni, hogy mit mond. Mert a belső bölcsességed meg fogja mondani, ha ez a számodra megfelelő irány, és azt is, ha nem az az.

Rengeteg könyv és különböző gyakorlatok, tréningek léteznek, amiknek mind az a célja, hogy segítsenek nekünk megtalálni a saját utunkat, például:

 

 • Michael Beckwith Life Visioning-ja (azt hiszem, magyarul is megjelent)
 • Jon és Missy Butchernek a Lifebookja (angol, tanfolyam)

 

Szándékosan nem írtam arról, hogy hogyan is találjuk meg az életcélunkat, mert lehetséges, hogy már meg is találtuk azt a területet, amit tökélyre akarunk vinni, vagy több kisebb célunk van, amik egyszer csak valami nagyobbá adódnak össze, vagy az is, hogy nincs olyan dolog, amit folyamatosan egy életen keresztül követni tudnánk, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet jövőképünk, amelyben sikeresek vagyunk.

Akkor tervezzünk

Máris látom az undort néhányatok arcán miközben előjön a tervezés és a határidők. És már-már hallom a kifogást: “de akkor mi történik a spontaneitással?” Nem sok. A tervezés csak segít csökkenteni a rossz döntések lehetőségét legyen szó üzletről vagy a nem megfelelő partner választásáról a nem megfelelő okok miatt. Viszont, ha van egy írásos térképünk, akkor sokkal valószínűbb, hogy elérjük a célunkat. 

Lépések:

 • Tervezd meg a következő 3 évet: első év, második év, harmadik év
 • Majd miután látod az összképet, tervezd meg a következő éved részletesebben: le is bonthatod havi célokká – én nem készítenék heti terveket, mert ha kicsúszol az egyik heti határidőből, utána nehezebb lesz a következőt is tartani. És ha gyakran kerülsz késésbe, akkor előbb-utóbb el fogod veszteni a motivációd.
 • Tartsd ezt a tervet a közelben, hogy mindig rá tudj nézni, amikor szükségét érzed és meg tudd ragadni azokat a lehetőségeket, amiket tényleg akarsz.
 • A második évet meg lehet tervezni negyedéves bontásban, vagy ketté osztva.

Remélem, tudtam segíteni ezzel a poszttal és egy nagyon különleges 2020-at kívánok neked!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s