Az vagy, amit megeszel… avagy?

Az vagy, amit megeszel, avagy abban a világod, amit gondolsz róla? Vajon mennyire hatnak ki a mindennapjainkra a saját gondolataink vagy félelmeink? Tudunk-e azon változtatni, ha elkezdünk lefelé menni az érzelmi hullámvasúton? Szerintem, igen.

fantasy-3317298_1920
Image by Stefan Keller from Pixabay

Úgy gondolom, hogy ha sikeressé akarunk válni, akkor szükségünk van gyakorlásra, gyakorlásra és még több gyakorlásra. Ezért egy másik coacchal együtt úgy döntöttünk, hogy elkezdjük egymást segíteni és meg kell mondanom, nagyon élvezem.  

Amikor rám került a sor, hogy ügyféllé váljak, elmondtam neki egy sztorit, ami aznap esett meg velem és kibillentett az egyensúlyomból. A történet egy hagyományos indiai masszázs szalonban játszódik, ami nagyszerű volt még a fájdalmas részekkel együtt is. Viszont a legjobban nem maga a masszázs része fájt, hanem amit a masszőr elég nagyvonalúan elmondott:

  • Nem úgy tűnik, hogy önmagad vagy… milyen gyakran tudsz önmagad lenni?
  • Eléggé boldogtalannak tűnsz. Milyen gyakran rejted el az érzelmeidet?

Ez azért eléggé kihozott a béketűrésemből, “mégis kinek képzeli magát, hogy ezeket a dolgokat csak úgy a fejemhez vágja?”  – dühöngtem magamban, mert az elmúlt 10 évet pont azzal töltöttem, hogy jobban megismerjem önmagam és ha legyőzni nem is, de azért szembe néztem a félelmeimmel egyenként. Ezért az új life coachom elkezdett kérdezgetni:

  • Mennyire valószínű, hogy nem vagy önmagad?
  • Nos, az elmúlt 2-3 évben biztosan önmagam vagyok…
  • Ok, és mennyi ideig nem voltál önmagad?
  • Több mint 25 évig.
  • Oh, wow, tehát 2-3 éve érted el ezt? Lehetséges, hogy a korábbi évek nem múltak el nyom nélkül? Mennyire valószínű, hogy a masszőr ezeket látta masszázs közben és egyszerűen felhívta rá a figyelmed?
  • Igen, ez lehetséges…

Egyre több egészségügyben dolgozó van már, aki az egészséget holisztikusan közelíti meg,  a testet, elmét és lelket egyként kezeli figyelembe véve a szociális és érzelmi szempontokat is. Ezért vannak emberek, akiket erre képeztek ki, és nekem ez eszembe sem jutott. Az egyetlen dolog, amire tudtam gondolni, az volt, hogy képtelen vagyok fejlődni és igen, ez egy eléggé valós félelmem volt, ami dühöt és szorongást váltott ki belőlem és ezeket az érzéseket mind a masszőr érdemének akartam tekinteni, hogy ő volt az, aki ezeket az érzéseket kiváltotta belőlem, szegény én, igaz? Persze, hogy nem! 🙂

Tehát a coachom rávett, hogy nézzük meg ezt a szituációt egy másik szemszögből: amit a masszőr mondott, az semleges volt, nem akart sem jót, sem rosszat. Valójában, amit mondott csak azt bizonyítja, hogy ő egy szakember, hiszen nem tudtam megmutatni önmagam az idő nagy részében. Ez pedig azt jelenti, hogy ő nagyon jó a munkájában, ugyanis 2-3 év az nem egyenlő 25 évvel, és ennek a jelei még mindig ott vannak. Van benne valami, nem? 

A megoldás általában a megértésből fakad, ezért teljesen mindegy, hogy ki, mit mond egészen addig nincs ránk hatással, amíg nem adunk hozzá egy jelentést, egy gondolatot, ami pedig létrehoz bennünk egy érzelmet. Nagyon nehéz vagy éppen lehetetlen uralni az érzéseinket, de a gondolatainkat meg tudjuk választani. Ezért senki sem tudja az érzéseinket befolyásolni, mert mi magunk hozzuk őket létre attól függően, hogy melyik gondolathoz kezdünk el ragaszkodni. 

meditation-1384758_1920
Image by Okan Caliskan from Pixabay

Ha ezt megértjük, akkor sokkal tudatosabbak, kevésbé stresszesek és sokkal nyitottabbak tudunk lenni a mindennapi életünkben. És, ami a másik következtetésem illeti: vissza fogok menni abba a masszázs szalonba. 🙂

Remélem, élvezted a posztot és nagyon kellemes napot kívánok!

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s