Minden rossz oka

Tudod, mit? Ne változz, ne tanulj semmit, csak pihenj, úgyis csak a hűhó van vele…

girl-2771936_1920
… miért is lenne jó könyvek felett vagy online tréningek előtt görnyedni? Fárasztó, nem? Különösen, ha belegondolsz, hogy manapság egyre több olyan munka van, ami folyamatos tanulást követel meg. Ha pedig nem tanulsz, akkor lemaradsz: mind tudásban, mind tájékozottságban, mind lehetőségekben. Pedig belegondolva, mindenki a lehető legjobb tudása szerint teszi a dolgát és pont ezért a világ félelmetes sebességgel halad előre.
Volt egy coaching foglalkozásom egy ügyfelemmel, aki teljesen megdöbbenve mondta, amikor leesett neki az életen át tartó tanulás gondolata, hogy az nehéz. Láttam, hogy megijedt. Ekkor jöttem rá, hogy minden gonosz alapja a tanulás, jobban mondva a tanulás tudásának a hiánya. Nagyon sokan nem tudják, hogy kell tanulni. Számomra a tanulás egy szórakoztató játék, egy felfedező út, miközben szélesítem a valóságom, de sokaknak ez dögunalmas és fárasztó. Viszont, ha már van időnk…

Lassíts le, ne gondold túl a dolgokat

Csak, mert egy kicsivel több időnk van, nem azt jelenti, hogy agyon kell gondolnunk a dolgokat. Mert, ha így teszünk, akkor csak még több problémát generálunk és a megoldás egyre távolabb kerül. Egyszerűen azért, mert nem látnánk, még akkor sem, ha itt lenne az orrunk előtt. Ez a legrosszabb egyébként, egyre mélyebbre visszük magunkat a kétségek, problémák és bizonytalanságok gödrében. A legjobb dolog jelenleg az lehet, ha lelassítunk. Bármit is csináljunk, el tudunk rajta időzni egy kicsit és élvezhetjük a folyamatot. 
Akár egy új készség megtanulásáról, akár valami finom főzéséről vagy egy új projekt elindításáról van szó, ha lelassulunk és adunk időt arra, hogy mélyebben belemerülhessünk az elvégzendő dolgokba, akkor kiegyensúlyozottabbakká válunk. Meglepő módon ez nem fog több időt igénybe venni, mint amikor idegesen és sietve dolgozunk, de ennek van egy világos előnye: kevesebb lesz benne a hiba.
 
Csakúgy, mint sokan mások, én is már régen felfedeztem a hatékony tanulás módjait, hiszen mindenekelőtt szeretem a dolgokat gyorsan és hatékonyan elvégezni:
  1. Összpontosíts egyszerre csak egy dologra egyszerre. Ha észreveszed, hogy elkalandoztál, és fel akarod kapni a telefonod, hogy ellenőroizd a Storyd teljesítményét a Facebookon, akkor nem árt előtte megnézni, hogy megéri az elvesztett időt, amit arra szánsz, hogy megnézd, majd ismét felvedd a fonalat.
  2. Gondoskodj róla, hogy megérted a szövegkörnyezetet és a szavakat, amiket olvasol vagy tanulsz. Találd, meg a logikát a szövegben és értelmezd a mondanivalót.
  3. Gyakorolj, gyakorolj és gyakorolj.

Tehát, hogyan is kezdjünk el egy új projektet?

  1. Ássuk bele magunkat a témába és tanuljunk róla.
  2. Amit tanultunk azonnal kezdjük el használni, vagy legalábbis, amint kitaláltuk mit is akarunk csinálni. Gyakorolj!
  3. Tervezd meg, miket kell megtanulnod vagy fejlesztened, hogy elérd a kívánt eredményeket.
  4. Tervezd meg a lépéseket, de hagyj elég teret a módosításoknak vagy az újratervezésnek.
  5. Ne kösd össze a boldogságod vagy az értékességed a projekt kimeneteléhez, az út az, ami számít a legjobban: ne feledd, nem tudjuk megjósolni a jövőt, ezért ne vegye el a kedved, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy eltervezted. Csak folytasd az utad, keress új lehetőségeket vagy készségeket, amikre a projektednek szüksége van, így sokkal nagyobb valószínűséggel fogsz valami nagyobbat alkotni, mint amit eredetileg terveztél.
És miközben haladsz előre észre fogod venni, hogy rengeteg érdekes dolog van, amikről eddig még csak nem is hallottál. Tehát, néhányszor előfordulhat ezen az úton, hogy nagyszerű jutalmakban lesz részed a tanulásnak köszönhetően.
Ha szükséged van segítségre problémák megoldásában vagy a karrieredben, kérlek, fordulj hozzám bizalommal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s